Ecografia de șold este o investigație vitală pentru nou-născuți. De ce? Pentru că poate ajuta la prevenirea malformațiilor la nivelul articulației șoldului. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca te invită să afli de câte ori poate fi repetată această ecografie și dacă prezintă vreun risc pentru nou-născut.

Potrivit studiilor, aproape 5% dintre nou-născuți suferă de malformații la nivelul articulației șoldului, mai exact de luxații congenitale de șold. Singura modalitate de a le depista la timp este ecografia de șold.

Ecografia de șold este o investigație total neinvazivă și nedureroasă. Fiind o investigație care se folosește de ultrasunete, aceasta poate fi realizată ori de câte ori este nevoie, chiar și la interval foarte scurt de timp, fără a avea efecte nedorite asupra nou-născutului.

De ce este importantă ecografia de șold

Aceasta este singura investigație care ajută la depistarea precoce a displaziilor de șold la nou-născuți. Dacă nu sunt depistate la timp, acestea se pot transforma într-un handicap pe viață, tratabil ulterior numai prin intervenții chirurgicale costisitoare.

Recomandarea generală este ca această ecografie să fie realizată încă din primele zile de la naștere sau într-un interval de 4-6 săptămâni ulterior nașterii, înainte ca femurul să se osifice. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât este mai bine, deoarece vindecarea poate surveni în termen de două-trei luni. Dacă trec mai mult de 6 luni de la naștere, singura metodă de depistare a displaziei de șold este radiografia de bazin, care implică expunerea la raze X.

Investigația nu implică o pregătire specială a nou-născutului, dar este important ca ea să fie efectuată după ce bebelușul a mâncat, pentru ca acesta să poată sta liniștit. Ecografia de șold durează, în general, în jur de 20 de minute. Interpretarea rezultatelor se face de către un medic ortoped pediatru, care va pune și diagnosticul, precizează specialiștii de la Centrul Medical Doctor Luca.

De ce este periculoasă displazia de șold

Această boală afectează dezvoltarea firească a articulației șoldului și apare în momentul în care femurul nu este poziționat corect, ieșind din articulația normală pe care o are cu bazinul.

Nu este cunoscută exact cauza care duce la apariția displaziei de șold la nou-născuți, dar există factori de risc care îi accelerează instalarea. Printrea aceștia se numără:

a)înfășatul – există o posibilitate ca luxația de șold să apară de la faptul că picioarele stau foarte strâns legate în fașă, iar acest lucru duce la instalarea displaziei de șold;

b)moștenirea genetică – este foarte posibil ca nou-născutul să moștenească această afecțiune de la unul dintre părinți;

c)vârsta mamei – riscurile de apariție a acestei afecțiuni sunt mai mari dacă vârsta mamei la nașterea copilului este de peste 35 de ani;

d)sexul nou-născutului – conform studiilor, fetele au un risc mai mare de a avea această afecțiune. Mai exact, riscurile sunt de 4 ori mai mari;

e)poziția fătului în burtă – dacă fătul are o poziție vicioasă în burta mamei sau cantitatea de lichid amniotic este mai mică decât în mod normal, riscul crește.

Displazia de șold nu produce simptome, de aceea este dificil pentru părinți să își dea seama dacă această afecțiune există sau nu. În cele mai multe dintre cazuri este descoperită târziu, în momentul în care copilul începe să meargă, și se observă anormalitatea mersului.

Dacă ai devenit recent părinte, ești așteptat cu cel mic la Centrul Medical Doctor Luca, pentru a scăpa de grija unei eventuale displazii de șold. Pentru programări, ai la dispoziție numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *