Ai stat la plajă și ai senzația că pielea „te strânge”? Acesta poate fi un semn că te-ai ales cu arsuri solare, iar efectele vor deveni vizibile la 5-7 zile după ce te-ai expus la soare. De ce sunt periculoase arsurile solare, de câte feluri sunt și cum le poți preveni, afli de la specialiștii Clinicii Medicover Pitești (Doctor Luca)

Este perioada concediilor de vară, perioadă în care există tentația de a sta mai mult decât este necesar sub soarele arzător. Care este consecința directă? Arsurile solare. Uneori, acestea sunt ignorate de pacienți, fie ei adulți sau copii. Însă monitorizarea lor și prevenția sunt importante, pentru că reduc riscurile de a face cancer de piele.

De câte tipuri sunt arsurile solare

Arsurile solare sunt de 3 tipuri și sunt clasificate după severitatea sau complexitatea lor.

Cel mai des întâlnite sunt arsurile solare de gradul I, care apar la majoritatea persoanelor, mai ales la cele care fie au pielea foarte albă, fie au nuanța de piele alb-bej.

În mod evident, arsurile de piele apar după expunerea excesivă la razele UVA și UVB, atunci când nu sunt folosite produse de protecție solară. Arsurile solare de gradul I se manifestă prin durere la mișcările bruște, roșeață, umflături și usturime. În general, acestea se vindecă după 7 zile de la expunere.

Arsurile solare de gradul II afectează și al doilea strat al pielii, adică dermul. Cu excepția cojițelor care pot să apară și a usturimii, apar și bășici sau bube. Deoarece este un tip mai sever de arsură, aceasta trece după 14-15 zile de la expunere.

Arsurile solare de gradul III apar foarte rar, în special la persoanele care au alergii la soare. Pielea este afectată în profunzime și e nevoie de îngrijire medicală de specialitate, deoarece apar infecții cutanate, șoc anafilactic și dezechilibre electrolitice.

Femeile au o predispoziție mai mare către aceste alergii la soare, care au o cauză necunoscută.

De ce sunt riscante arsurile solare

Arsurile solare repetate duc la o predispoziție către cancer de piele, afectând sănătatea straturilor de piele. Tocmai de aceea, folosirea cremelor care au SPF este recomandată, pentru a minimiza acest risc. Cancerul de piele nu se poate trata și poate duce la decesul persoanei, avertizează specialiștii Clinicii Medicover Pitești (Doctor Luca).

Cum recunoști o arsură solară

Arsurile solare produc disconfort, într-un grad mai mare sau mai mic, în funcție de severitatea afecțiunii. Pielea se înroșește, în primul rând, și capătă o sensibilitate ridicată. Apoi, apar usturimile și durerea la atingere, alături de mâcărimi. În cazurile severe, apar și bășici cu lichid, care se sparg apoi și pot produce leziuni. Tot în cazul arsurilor solare, pot apărea și frisoane, febră, dureri de cap și stări de greață, simptome specifice insolației.

În concluzie, dacă pielea este roșie ca racul și apar cojițe, se poate spune că ai o arsură solară.

Cum poți evita arsurile solare

Regulile sunt foarte simple. Cu toate acestea, prea puțini pacienți le respectă, tocmai de aceea se și prezintă la un consult dermatologic de specialitate, pentru tratament.

Evită expunerea solară în intervalul orar 10:00-16:00!

În acel interval de timp, razele ultraviolete sunt foarte puternice și există și un risc ridicat de a te alege cu o insolație.

Poartă îmbrăcăminte din materiale cât mai naturale și lejere!

Hainele din fibre naturale sunt recunoscute pentru rolul lor de a proteja pielea și de a „respinge” ultravioletele. Alege in, bumbac sau mătase și în mod obligatoriu o pălărie pe cap sau orice alt obiect care te poate proteja de soarele excesiv. Dacă ai copii, aceleași reguli sunt valabile și în cazul lor.

Bea multă apă!

Indiferent că ești sau nu pe plajă, este foarte important ca organismul tău să fie hidratat corespunzător. Bea cât mai multă apă și evită băuturi precum cafea, frappe-uri sau alte lichide care conțin mult zahăr!

De asemenea, o altă informație pe care este necesar să o ai în vedere este că berea deshidratează sever și nu ține de sete așa cum se crede, deci mare atenție la cantitatea de bere pe care o consumi, pentru că poate face mai mult rău decât bine.

Dacă ai simptome de arsuri solare, programează-te pentru un consult dermatologic la unul dintre specialiștii Clinicii Medicover Pitești (Doctor Luca), la numărul de telefon 0248.222.282.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *