Alzheimer este o afecțiune neurologică degenerativă, care evoluează în timp și, din păcate, nu poate fi încă vindecată în totalitate. Din fericire, însă, simptomele pot fi ținute sub control, pentru binele pacientului, dar și pentru liniștea familiei sale. Simptomele acestei afecțiuni se manifestă timpuriu, doar că, de cele mai multe ori, sunt puse pe seama vârstei înaintate. La aceste aspecte este nevoie de atenție maximă.
Alzheimer este o boală care afectează în principal persoanele de peste 60-65 de ani. Există câteva semnale de alarmă care pot indica prezența bolii.
Memoria de scurtă durată este afectată
Memoria de scurtă durată este prima afectată. Totul poate începe cu pacientul care nu își aduce aminte anumite nume sau unde a pus anumite obiecte. De altfel, acesta este și un simptom frecvent ignorat, pentru că tuturor ni se întâmplă uneori să avem astfel de lacune. Numai că în cazul bolii Alzheimer frecvența acestor simptome este ridicată. În această etapă a bolii pacientul este activ social și poate să îndeplinească activitățile zilnice.
Spre finalul acestei etape, însă, pacientul poate să se apropie de imposibilitatea de a realiza aceste activități. Nu își va mai aduce aminte drumul către casă, nu va mai recunoaște persoanele dragi lui și va uita total de activitățile considerate a fi de rutină. Acesta este și momentul în care simptomele devin vizibile pentru persoanele dragi.
Pacientul nu realizează ce i se întâmplă, și asta deoarece neuronii mor, iar diferitele părți ale creierului sunt deja afectate.
Starea de iritabilitate, simptom al bolii Alzheimer
În etapa intermediară a bolii, este foarte posibil ca pacientul să se enerveze ușor sau să se enerveze brusc, din senin. Persoanele dragi pot pune acest lucru pe seama imposibilității de a realiza diferite activități, însă realitatea este alta: e vorba de Alzheimer.
Pot să apară implicit stări de confuzie și oboseală, care devin permanente. Odată ce vedeți aceste simptome la persoanele dragi, este momentul pentru o consultație de neurologie.
Refuzul de a face activități simple
Dacă pacientul refuză să facă activități simple, de bază, cum ar fi să mănânce sau să se spele, nu este vorba de încăpățânare, ci mai mult ca sigur de boala Alzheimer. Acesta este un simptom destul de des întâlnit la pacienții cu această boală. Deoarece axele neuronale sunt afectate, pacientul refuză să facă aceste lucruri pentru că nu reușește să înțeleagă utilitatea și necesitatea lor.
Un bolnav de Alzheimer comunică greoi
Comunicarea este și ea afectată de această boală, iar cauza o reprezintă tot moartea neuronilor. Dacă observați acest simptom, consultul de specialitate este indicat și recomandat a fi efectuat cât mai repede.
În fazele finale ale bolii, pacientul nu se mai poate descurca singur și are nevoie de asistență permanent pentru a desfășura cele mai simple activități.
Dacă Alzheimer nu este vindecabil, de ce să vin la consult neurologic?
Chiar dacă această boală nu este vindecabilă, dacă este diagnosticată timpuriu, simptomele pot fi ținute sub control pentru o perioadă cât mai mare de timp. În momentul în care simptomele sunt ținute sub control, riscurile ca persoana afectată să își facă rău ei sau altora sunt reduse la minim. Cu siguranță, însă, va avea nevoie de suportul familiei, dar riscurile sunt mai reduse.
Cât trăiește o persoană diagnosticată cu Alzheimer
Speranța de viață a unei persoane cu această afecțiune variază în funcție de un aspect esențial: momentul în care au apărut simptomele sau momentul în care pacientul a fost diagnosticat.
În medie, o persoană diagnosticată cu Alzheimer mai poate trăi între 4 și 8 ani, statistic vorbind. Există și cazuri în care pacienții diagnosticați cu această boală trăiesc și peste 10 ani de la diagnosticare.
Programează persoanele dragi ție la un consult neurologic dacă observi oricare dintre simptomele enunțate mai sus! Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât crește speranța de viață a pacientului. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt la un telefon distanță: 0248.222.282.