Temperaturile ridicate și umezeala reprezintă un risc ridicat pentru persoanele care suferă de boli de inimă, așa că este nevoie de atenție sporită în această perioadă pentru persoanele cardiace.

Temperaturile extreme pot afecta funcționarea normală a inimii, mai ales dacă există și un precedent de boli de inimă sau pacientul se află sub tratament pentru boli de inimă.

Temperaturile ridicate duc la dilatarea vaselor de sânge

Atunci când este foarte cald, vasele de sânge se dilată, pentru a permite eliberarea căldurii din corp prin piele. Atunci când se produce vasodilatația, tensiunea arterială scade, iar fluxul sanguin care trece prin vasele de sânge crește, pentru a menține o temperatură normală a corpului.

Pentru o persoană cu boli de inimă acest lucru poate duce la diferite simptome sau complicații, dacă nu se iau măsuri de prevenție. Pot apărea inclusiv amețeli, leșin sau chiar colaps în cazuri extreme.

Mai mult decât atât, dilatarea vaselor periferice pentru a elibera căldura poate duce la o redistribuire a sângelui în corp, concentrându-l în principal în zona pielii. Acest lucru poate duce la o scădere a fluxului sanguin către alte organe vitale, cum ar fi creierul, inima sau rinichii. Această redistribuire poate fi problematică în special în cazul persoanelor cu probleme de inimă preexistente sau cu afecțiuni care dăunează circulației sângelui.

Transpirația excesivă poate și ea să afecteze cardiacii

De asemenea, temperaturile ridicate duc și la transpirație, o modalitate a corpului de a regla temperatura internă și de a elimina toxinele.

Transpirația abundentă cauzată de căldură poate duce la pierderi semnificative de apă și electroliți (cum ar fi sodiul, potasiul și clorul) din corp. Aceste pierderi pot afecta echilibrul hidroelectrolitic al organismului, inclusiv funcția normală a inimii.

Este important să se mențină o hidratare adecvată și să se ia în considerare suplimentarea cu electroliți, pentru a compensa pierderile, mai ales pentru persoanele care suferă de boli de inimă.

Inima este suprasolicitată pe căldură

Temperaturile ridicate și efortul fizic în căldură pot impune o presiune suplimentară asupra inimii. Inima trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a răci corpul și pentru a menține temperatura internă în limite normale. Această suprasolicitare poate fi dificilă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente sau care au o capacitate cardiovasculară limitată.

De asemenea, în funcție de afecțiunile preexistente, unele persoane pot experimenta tahicardie (ritm cardiac accelerat) sau aritmii cardiace în timpul expunerii prelungite la temperaturi ridicate.

Deshidratarea afectează și ea inima

Organismul uman are nevoie de apă pentru a putea să funcționeze corespunzător. În timpul temperaturilor ridicate, transpirația crește pentru a răci corpul. Aceasta poate duce la deshidratare rapidă, care, la rândul său, poate afecta negativ funcționarea normală a inimii și a vaselor de sânge.

Tocmai de aceea, este și recomandată suplimentarea consumului de apă în perioada verii, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diferite boli de inimă.

Cum să previi efectele nedorite ale căldurii

În primul rând, dacă ai boli de inimă, este nevoie să eviți pecât de mult posibil să ieși în orele de vârf, când soarele este foarte puternic și temperaturile sunt foarte ridicate.

De asemenea, caută spații umbroase dacă ieși afară și protejează-ți capul cu o pălărie sau o șapcă. Hainele trebuie să fie din materiale cât mai lejere, de preferat din fibre naturale.

Consumul de apă reprezintă și el o soluție eficientă. Suplimentează apa și evită pe cât de mult posibil băuturile care pot duce la deshidratare, cum ar fi alcoolul sau băuturile carbogazoase.

Dacă ai simptome specifice unei posibile boli de inimă, te poți programa acum pentru un consult cardiologic la unul dintre specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *