Tulburările de coagulare a sângelui pot fi periculoase pentru sănătatea pacienților, mai ales dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp. Sunt afecțiuni caracterizate prin perturbări în procesul normal de coagulare a sângelui, proces esențial pentru oprirea sângerărilor și formarea cheagurilor în caz de leziuni ale vaselor de sânge. Aceste tulburări pot avea ca rezultat sângerări excesive sau, în cazul unor tipuri de tulburări, risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.
Tulburările de coagulare a sângelui necesită o atenție sporită din partea pacienților, înainte să apară complicațiile. De aceea, sunt importante consultul de specialitate și testele de sânge specifice, care să ajute la diagnosticare exactă.
Care sunt tipurile de tulburări de coagulare a sângelui
Există mai multe tipuri diferite de tulburări de coagulare, printre care cele mai comune sunt hemofilia, boala von Willebrand și trombofilia.
Hemofilia este o tulburare ereditară a coagulării sângelui, în care organismul nu produce suficient factor de coagulare. Acest lucru duce la sângerări prelungite și dificil de controlat, în special în cazul leziunilor sau intervențiilor chirurgicale.
Boala von Willebrandeste este o altă tulburare ereditară a coagulării, produsă de lipsa sau disfuncția factorului von Willebrand, o proteină importantă pentru agregarea plachetară și aderența plachetelor la peretele vascular. Persoanele cu boala von Willebrand pot avea sângerări ușor prelungite, dar în general mai puțin severe decât cele observate în hemofilie.
Trombofilia este o tulburare care crește tendința de formare a cheagurilor de sânge (tromboze). Aceste cheaguri pot apărea în vene (tromboze venoase profunde) sau în artere (tromboze arteriale), ceea ce, atenție!, poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord sau alte complicații grave, atrag atenția specialiștii Centrului Medical Doctor Luca din Pitești.
Pe lângă tulburările genetice, există și tulburări dobândite care pot afecta coagularea sângelui. Acestea pot fi cauzate de condiții medicale precum boala hepatică sau cancerul, de anumite medicamente sau infecții grave.
Ce simptome pot avea tulburările de coagulare a sângelui
Tulburările de coagulare a sângelui pot avea o gamă variată de simptome, în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii. Iată câteva dintre simptomele comune asociate tulburărilor de coagulare:
-sângerări excesive. Este un simptom comun al tulburărilor de coagulare. Persoanele cu aceste afecțiuni pot avea sângerări prelungite sau abundente în caz de răni minore saui intervenții chirurgicale;
-vânătăi frecvente. Persoanele cu tulburări de coagulare pot prezenta vânătăi cu ușurință, chiar și după traumatisme minore sau presiune ușoară a suprapielii;
-sângerări nazale frecvente. Episoadele frecvente de sângerare nazală pot indica o posibilă tulburare de coagulare;
-sângerare gingivală. Gingiile pot sângera în timpul periajului dentar sau din alte cauze minore, în cazul persoanelor cu tulburări de coagulare;
-sângerări menstruale abundente. Femeile cu tulburări de coagulare pot avea menstruații abundente și prelungite (menoragie);
-sângerări gastrointestinale. Tulburările de coagulare pot duce la sângerări în tractul gastrointestinal, care se pot manifesta prin scaune negre, melenă sau chiar sângerări rectale;
-hematoame nejustificate. Formarea de hematoame fără o cauză aparentă poate indica o tulburare de coagulare;
-sânge în urină. Tulburările de coagulare pot provoca sângerări în urină, ceea ce poate fi vizibil sub formă de urină de culoare închisă;
-sângerări articulare. Unele tulburări de coagulare pot cauza sângerări în articulații, ceea ce duce la dureri și umflături articulare;
-sângerări sub piele. Sub piele pot apărea pete roșii mici, cunoscute sub numele de pete de sânge;
-tulburări de coagulare ereditare. În cazul tulburărilor de coagulare moștenite, cum ar fi hemofilia sau boala von Willebrand, simptomele pot fi prezente de la naștere sau pot deveni evidente în copilărie;
-tromboze. În unele cazuri, tulburările de coagulare pot duce la formarea excesivă de cheaguri de sânge (tromboze), care pot provoca simptome precum durere, umflături și roșeață în zona afectată.
Este important să consultați un medic dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau dacă aveți suspiciuni că ați putea avea o tulburare de coagulare. Un diagnostic corect și o gestionare adecvată pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății generale, spun specialiștii Centrului Medical Doctor Luca din Pitești.
De ce este periculoasă trombofilia
Trombofilia este o tulburare a coagulării sângelui care crește riscul de a forma cheaguri de sânge (tromboze) în vasele de sânge. Aceste cheaguri pot să apară în artere sau vene și pot avea consecințe serioase pentru sănătate. Tromboza venoasă profundă (TVP) și embolia pulmonară (EP) sunt exemple de complicații ale trombozei care pot fi asociate cu trombofilia.
Există două tipuri de trombofilie:
1.Trombofilie ereditară – Aceasta este determinată genetic și prezentă încă de la naștere. Este cauzată de mutații genetice care pot afecta factorii de coagulare, proteinele implicate în controlul coagulării sau modul în care sângele curge prin vasele de sânge. Un exemplu este trombofilia legată de factorul V Leiden, o mutație a genei pentru factorul V de coagulare, care face ca sângele să fie mai predispus la formarea de cheaguri;
2.Trombofilie dobândită – Acest tip de trombofilie nu este cauzat de anomalii genetice, ci este asociat cu anumite condiții medicale sau factori de risc. Exemple de condiții care pot contribui la trombofilie dobândită includ cancerul, boala autoimună, obezitatea, fumatul, utilizarea contraceptivelor orale sau perioade lungi de imobilizare (de exemplu, în timpul convalescenței post-operatorii sau al călătoriilor aeriene lungi).
Trombofilia poate fi asimptomatică în unele cazuri sau poate provoca simptome specifice, cum ar fi durere și umflături în picioare sau membrele afectate, dispnee (dificultăți de respirație), dureri în piept sau alte simptome în funcție de locația cheagului de sânge.
Cum sunt diagnosticate tulburările de coagulare a sângelui
Foarte rar, tulburările de coagulare a sângelui pot fi diagnosticate doar prin examinare clinică și anamneză.
Diagnosticul tulburărilor de coagulare implică adesea teste de laborator care evaluează nivelurile de factori de coagulare, funcția plachetelor și alte componente implicate în procesul de coagulare.
Tratamentul depinde de tipul și stadiul de evoluție al tulburării, dar poate include administrarea de factori de coagulare sintetici, medicamente anticoagulante pentru prevenirea cheagurilor sau alte intervenții specifice fiecărei afecțiuni.
Este important ca persoanele cu suspiciune de tulburări de coagulare să aibă parte de evaluare medicală adecvată, pentru a primi un diagnostic precis și un plan de tratament corespunzător, afirmă specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.