Update, 13 ianuarie 2025, ora 14:05

Proiectul a fost respins. Mai întâi în Camera Deputaților și ulterior în Senat, definitiv.

Deși Consiliul Economic și Social a avizat favorabil proiectul, Consiliul Legislativ și Guvernul au dat avize negative.

Printre altele, Consiliul Legislativ și-a argumentat în felul următor avizul negativ: ”Nu întrunește condiția legală potrivit căreia orice modificare teritorială se poate efectua numai prin lege și după consultarea obligatorie a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective prin referendum local.

(…) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, orașelor și județelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie”.

Astăzi, 13 ianuarie 2025, PSD a anunțat că va propune în noua sesiune parlamentară un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a țării – AICI AMĂNUNTE.

Știrea inițială, 4 mai 2023, ora 13:00

Deputatul neafiliat (fost USR) de Brașov Tudor Vlad Benga a depus în Parlament un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Proiectul prevede reducerea la 12 a numărului de județe. Potrivit inițiativei, Argeșul ar fi comasat cu Prahova și Dâmbovița într-un nou județ, numit Muntenia Nord.

Parlamentarul mai propune redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și a noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.

„E un subiect foarte sensibil, de care toată clasa politică fuge și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR, care ține țara baronizată plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României (…)

Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetară aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor, fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa Guvernului și șefilor de partid.

Am propus o viziune de comasare a județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar, totodată, și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.

Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe), cât și a comasării județelor (12 la număr) în zilele următoare, însă, așa cum am spus-o de nenumărate ori, consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, argumentează inițiatorul.

Amintim că recent Camera de Comerț și Industrie a României a făcut un apel către autorități pentru reorganizarea administrativ-teritorială a țării, propunând reducerea la 15 a numărului de județe (aici subiectul pe larg).

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *