„În această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, când conform tradiției crește consumul de carne de porc, vă informăm asupra riscurilor care decurg din consumul de carne neverificată sanitar veterinar. Una dintre cele mai grave boli care se poate transmite la om este trichineloza. Aceasta se transmite prin carnea de porc parazitată cu larve de Trichinella spiralis”, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.
DSVSA le recomandă argeșenilor care vor tăia porcul în gospodării pentru consum propriu să facă examenul trichineloscopic pentru carnea obținută.
Argeșenii se pot adresa în acest sens medicilor veterinari din localitățile în care domiciliază sau circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale.
Acestea din urmă sunt deschise în piețele agroalimentare Ceair, Smârdan și Găvana (toate trei în Pitești), piețele Mioveni, Câmpulung și Curtea de Argeș și la Cabinetul Medical Veterinar dr. Lucia Manole (în Ștefănești și Călinești). Program: de luni până joi între orele 08:30-17:00, vineri între 08:30-14:30, sâmbătă între 08:00-16:00 și duminică între orele 08:00-14:00 (aici amănunte).
„Riscul de îmbolnăvire crește dacă se achiziționează carne din surse clandestine, provenită din tăieri ilegale, care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenului de trichină”, avertizează DSVSA Argeș.