
Update, 2 noiembrie 2022, ora 11:55
Astăzi, la București, a fost încheiat un protocol între autoritățile centrale și autoritățile județene din Argeș pentru proiectarea și construirea drumului expres Pitești-Mioveni (10 kilometri).
„Protocolul reprezintă primul pas pentru construirea Drumului Expres A1 Pitești-Mioveni. CNAIR (n.r. – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) se ocupă de asigurarea finanțării, iar Consiliul Județean Argeș de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum și de monitorizarea implementării și a serviciilor executate în cadrul procesului de elaborare a studiului. Acest obiectiv este important pentru dezvoltarea economică regională și pentru conectivitatea la infrastructura rutieră referențială de tip TEN-T”, afirmă ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La semnarea protocolului au fost prezenți și primarii Cristian Gentea (Pitești) și Ion Georgescu (Mioveni).
Update, 6 septembrie 2022, ora 20:05
Contractul pentru proiectarea viitorului drum expres Pitești-Mioveni (în lungime de 10 kilometri), cerut de mai multă vreme de Automobile Dacia, va fi reziliat. Rezilierea a fost solicitată de proiectant, Search Corporation SRL, din București. La cererea aceleiași firme va fi reziliat și contractul pentru proiectarea autostrăzii A13 Brașov-Bacău.
Motivul: proiectantul nu ar mai fi reușit să acopere costurile suplimentare.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că va fi emisă o Ordonanță de Urgență, care să permită rezilierea mai facilă a celor două contracte, cu acordul părților (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Search Corporation): ,,În această săptămână, probabil, se va adopta acel OUG prin care se fac anumite reglaje şi care ne vor da posibilitatea ca această reziliere să poată fi făcută fără alte chestiuni care ar îngreuna viitorul calendar.
Totodată, le-am cerut celor de la CNAIR, odată cu adoptarea acestui OUG – şi în această situaţie nu este doar A13, este şi Piteşti-Mioveni, şi acolo aceeaşi companie a înştiinţat CNAIR că vrea să renunţe la contract – am cerut CNAIR, aşa cum am spus, un calendar foarte strâns de licitaţie pentru reluarea lui A13 şi a acestei licitaţii”.
Altă licitație, alt termen pentru proiectare, alți timpi prețioși pierduți în construirea unei legături rutiere care i-ar fi de mare ajutor uzinei Automobile Dacia din Mioveni.
Știrea inițială, 17 februarie 2021, ora 16:40
Instituția Prefectului Argeș a organizat astăzi o întâlnire cu autoritățile locale și instituțiile implicate în aprobarea și avizarea proiectului pentru secțiunea Pitești (autostrada A1 centura Pitești)-Mioveni (centura Sud) a viitorului drum expres Pitești-Brașov. Prefectul Emanuel Soare a dorit astfel să îi pună la aceeași masă pe toți cei implicați în realizarea drumului de legătură dintre A1 și Mioveni, care va fi de mare ajutor pentru uzina Automobile Dacia.
Au fost invitați să participe reprezentanți ai CNAIR, ai proiectantului (Search Corporation SRL, din București), Consiliului Județean, ai Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, ABAAV, Oficiului Județean de Cadastru, Distrigaz, Telekom, Distribuție Energie Oltenia și ai Regionalei CF Craiova. De asemenea, au fost invitați primarii din municipiul Pitești, orașul Mioveni și comunele Mărăcineni, Budeasa și Micești.
Dintre cele 5 variante de traseu discutate astăzi, au fost agreate doar două: varianta 4 (traseul galben) și varianta 3 (traseul albastru) – vezi imaginile de mai jos! „Acestea ar duce la cele mai puține exproprieri și demolări de case”, susține Instituția Prefectului. Varianta finală va fi stabilită, însă, ulterior.
Sectorul de drum de mare viteză dintre centura Piteștiului (A1) și Mioveni va face parte din drumul expres Pitești-Brașov. Acesta este inclus în Master Planul General de Transport al României și beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Lungimea estimată a traseului este de 10 km. Conform fișei de proiect, studiul de fezabilitate trebuie realizat până la 09.09.2021, iar proiectul tehnic până la 11.04.2022. CNAIR a încheiat în acest scop un contract în valoare de 2,68 de milioane de lei cu SC Search Corporation SRL, 85% din sumă provenind din fonduri europene nerambursabile și 15% de la bugetul de stat”, informează Instituția Prefectului Argeș.
Bujie
17-02-2021, 17:49 la 17:49
Deci, cu Autostrada Pitesti-Sibiu am terminat-o… Ne aburiti acum cu o alta fantezie, cica „drum expres” pentru a ajuta Uzinele Dacia!!!!! Jegurile politicianiste ale judetului Arges mint cu nerusinare de 15 ani! N-au ajutat cu absolut nimic Uzinele Dacia, doar le-au jefuit! Au mintit ca se va reface mizeria aia de drum Pitesti-Campulung-Bran (dupa 8 ani de trafic restrictionat abia ati ajuns la Campulung si…gata! L-ati sustinut pe infractorul Dragnea si pe camarila sa in oprirea totala a investitiilor in autostrada Pitesti-Sibiu, in timp ce aplaudati jefuirea bugetelor si distrugerea Justitiei. Precis ati gasit o firma de partid ca sa sparga niste bani pe iluzorii Studii de Fezabilitate…