Gastrita, ulcerul și cancerul gastric pot fi diagnosticate printr-un simplu test și o investigație. Atât testul, cât și endoscopia pot fi efectuate la Centrul Medical Doctor Luca.

Infecția cu Helicobacter Pylori este principala cauză pentru apariția gastritei și a ulcerului, fiind un factor important și în dezvoltarea cancerului gastric. Această bacterie se găsește în mucusul care acoperă mucoasa stomacului și există o metodă foarte simplă și deloc invazivă pentru a vedea dacă ești sau nu infectat.

Testul pentru Helicobacter Pylori îți poate salva viața

Testul pentru Helicobacter Pylori este un test respirator efectuat din aerul respirat. Se realizează cu ajutorul unui aparat conectat la un tub indicator, care monitorizează amoniacul din respirație. Acesta durează în jur de 15 minute, iar rezultatul este interpretat pe loc de către medicul de specialitate. Testul este neinvaziv, având o specificitate de 91%.

Pacientul va trebui să respire timp de 5-6 minute în tubul conectat la aparat pentru a putea fi stabilit nivelul de amoniac din respirație. Ulterior, pacientul va bea o soluție de apă cu uree C12 pentru stabilirea valorii testării și va respira alte 6 minute prin acest tub.

Testarea se face pe stomacul gol și este recomandat ca înainte de aceasta pacientul să consume alcool (cu minimum 72 de ore înainte). De asemenea, este recomandat ca pacientul să evite consumul de alimente care pot produce balonare, precum fasole, linte sau mazăre. Dacă pacientul a fost sub tratament cu antibiotice, atunci testarea pentru Helicobacter Pylori se face la un interval de 4-6 săptămâni de la finalizarea tratamentului.

Testul le este recomandat tuturor copiilor cu vârsta de peste 3 ani, adulților, precum și femeilor însărcinate.

Identificarea infecției cu Helicobacter Pylori îi permite medicului să inițieze un tratament adecvat, care poate include administrarea de antibiotice și inhibitoare de pompă de protoni pentru a eradica bacteriile și a reduce inflamația și leziunile ulterioare.

Helicobacter Pylori este o bacterie extrem de răspândită, iar infecția poate fi contractată în principal prin consumul de apă sau alimente contaminate. Nu toate persoanele infectate prezintă simptome sau dezvoltă afecțiuni digestive.

Această testare este disponibilă și în cadrul Centrului Medical Doctor Luca. „Dacă suspectezi că ai putea avea o infecție cu Helicobacter Pylori, te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon 0248.222.282, pentru a te putea programa la un consult de gastroenterologie”, transmit specialiștii Centrului Medical.

Endoscopia ajută la diagnosticarea cancerului

Endoscopia digestivă este o procedură medicală utilizată pentru a examina interiorul sistemului digestiv, inclusiv esofagul, stomacul și intestinul subțire. Această metodă permite identificarea și evaluarea afecțiunilor precum ulcerele, inflamațiile, tumorile sau sângerările. Endoscopia digestivă este considerată una dintre cele mai eficiente și precise tehnici.

Implică folosirea unui instrument flexibil cu o cameră video în capăt, numit endoscop, care este introdus în corp prin gură sau anus, în funcție de zona care trebuie examinată. Camera video îi permite medicului să vizualizeze interiorul sistemului digestiv pe un monitor.

Înainte de procedură, pacientului i se poate recomanda să respecte anumite instrucțiuni cu privire la dieta alimentară sau să efectueze o curățare a intestinului, în cazul endoscopiei digestive inferioare.

Endoscopia poate fi efectuată sub anestezie generală, sedare sau doar cu anestezie locală.

În unele cazuri, endoscopia digestivă poate fi utilizată și pentru tratamentul afecțiunilor identificate.

Endoscopia digestivă le permite medicilor să obțină imagini clare și detaliate ale sistemului digestiv, facilitând identificarea unor afecțiuni precum ulcere, tumori, inflamații sau sângerări. Aceasta oferă un diagnostic precis și permite stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Dacă ți-a fost recomandată efectuarea unei endoscopii digestive, te poți programa acum pentru o consultație de gastroenterologie la Centrului Medical Doctor Luca. Este important ca afecțiunile digestive să fie diagnosticate timpuriu, pentru că în acest fel și rata de succes a tratamentului este mare.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *