Update, 11 septembrie 2024, ora 14:35

A început relocarea urșilor de pe Transfăgărășan. Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu: ”Specialiștii vor ademeni o ursoaică și un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluția a fost aleasă în așa fel încât animalele să nu fie afectate și să nu fie puși în pericol nici reprezentanții instituțiilor statului.

Reamintesc, cu atât mai mult în acest context, că persoanele care trec prin zonă nu au voie să se oprească pentru fotografii sau filmări.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis Ordinul necesar pentru relocare. A fost făcută o prioritizare a animalelor pentru relocare. Prima mutată va fi o ursoaică despre care specialiștii spun că a devenit agresivă. Va merge în sanctuarul de la Zărnești. La fel se va proceda apoi cu toți urșii care ajung la șosea”. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: “Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiții de siguranță la Zărnești, unde va primi o a două șansă. Cred că șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR panouri de informare prin care le atragem atenția tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”. 

Mihai Coman, inginer silvic al Direcției Silvice Argeș (Ocolul Silvic Vidraru): “Ursoaica este în această zonă de mai mult timp, dar anul acesta s-a produs o schimbare în comportamentul ei și a devenit agresivă. De aceea va fi relocată prima, împreună cu puiul. Am făcut multe relocări, niciuna nu a semănat cu cealaltă”. 

Știrea inițială, 28 iunie 2024, ora 14:40

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost astăzi pe Transfăgărășan, alături de prefectul de Argeș, Dragoș Predescu, și reprezentanții instituțiilor din județ cu atribuții în domeniu: Jandarmeria, Garda Forestieră, Direcția Silvică, Primăria Arefu și gestionarul fondului cinegetic. S-a decis ca urșii de pe Transfăgărășan să fie relocați, respectiv mutați în sanctuarul de la Zărnești, județul Brașov.

„Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod. Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană.

Din păcate, relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urșii în cauză au continuat să aibă același comportament, indiferent unde au fost mutați. Soluția identificată este relocarea acestora într-o rezervație dedicată, unde să poată fi monitorizați și îngrijiți corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

„Urșii de pe șoseaua Transfăgărășan vor fi relocați. Toate exemplarele care ies acum în șosea vor fi duse într-o locație unde pot fi îngrijite.

A avut loc o ședință de lucru chiar pe Transfăgărășan, condusă de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate și deja procedurile au fost demarate, iar ministerul va emite avizele necesare. (…) Relocarea va fi făcută cu bani de la bugetul statului, în așa fel încât să nu fie o povară pentru autoritatea locală-Primăria Arefu.

Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toți cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urșii de pe Transfăgărășan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urși. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului”, a afirmat prefectul Dragoș Predescu.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *