Sezonul cald este aproape de final, însă pericolul enterocolitelor nu a trecut încă, iar riscul cel mai mare există la copii. Care sunt simptomele unei enterocolite acute și cum se poate trata? Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca te ajută să afli informațiile esențiale despre această afecțiune.
Enterocolita este o afecțiune gastrointestinală care se manifestă prin inflamarea intestinului subțire și a intestinului gros după ce organismul a fost contaminat cu anumite bacterii, virusuri sau paraziți. În funcție de ce o produce, enterocolita poate fi:
-virală, produsă de virusuri;
-bacteriană, produsă de bacterii precum E.Coli sau Salmonella;
-parazitară, produsă de paraziți intestinali;
-toxică, apare în urma tratamentului cu anumite medicamente sau substanțe toxice.
Mai există și enterocolita mecanică, produsă de leziunile intestinelor.
În mare parte, manifestările enterocolitei sunt similare. Acestea se ameliorează după două-trei zile și dispar complet în termen de 7 zile. În majoritatea cazurilor, enterocolita este declanșată de nerespectarea regulilor minime de igienă, precum spălatul mâinilor.
Enterocolita acută la copii
Enterocolita acută apare foarte des în cazul copiilor, ca urmare a unei igiene precare sau a lipsei de atenție în consumarea anumitor alimente. Printre primele semne ale instalării enterocolitei sunt scaunele apoase și numeroase.
Care sunt cauzele enterocolitei acute la copii
Există o gamă extinsă de virusuri și bacterii care pot duce la instalarea enterocolitei la copii. Dintre virusuri, cele mai frecvente sunt Rotavirus, Adenovirus și Norovirus, incidența fiind mai ridicată în timpul sezonului rece.
În perioada sezonului cald, Salmonella și E-Coli sunt cele mai răspândite tipuri de bacterii care duc la apariția enterocolitei. La categoria paraziți, Giardia lamblia, Blastocystis hominis, Entamoeba histolytica sunt responsabili de multe dintre cazurile de enterocolită.
Enterocolita se transmite foarte ușor pe cale fecal-orală. Mai exact, prin mâini murdare, contactul cu suprafețe contaminate, precum și prin consumul de alimente sau apă contaminate.
Care sunt simptomele enterocolitei acute la copii
Primele semne care arată instalarea enterocolitei acute la copii sunt durerile abdominale, alături de senzația de greață și vărsături. De asemenea, se poate instala febra, iar copilul poate să își piardă pofta de mâncare sau chiar să refuze alimentația. De la debut, pot apărea scaune frecvente, cele mai multe de consistență scăzută, apoasă.
Destul de frecvent, apar și deshidratarea, pielea uscată, somnolența și paloarea feței. Cantitatea de urină poate să scadă sau urinările pot lipsi cu desăvârșire.
Atunci când apare vreunul dintre aceste simptome, vizita la medicul pediatru este necesară, pentru că în caz contrar pot exista complicații.
Cum poate fi tratată enterocolita acută
Enterocolita acută duce la deshidratare, așa că cel mic are nevoie să recupereze pierderea de apă și electroliți. Este recomandat consumul de lichide, precum apă și ceaiuri, în special cel de mentă. Alimentația este foarte importantă. Printre recomandări se numără pâinea prăjită, carnea de vită sau de pui (fiartă sau la grătar), brânza dulce și legumele (cu excepția roșiilor).
În anumite cazuri, medicul de specialitate poate recomanda și tratament medicamentos pentru scăderea febrei (antitermice), precum și antivomitive sau medicamente pentru ameliorarea durerilor abdominale.
Pentru a evita situațiile neplăcute, asigurați-vă că cel mic consumă alimente care au fost spălate în prelabil sau gătite termic corespunzător. De asemenea, spălatul mâinilor este obligatorie, nu opțională, mai ales după ce a luat contact cu diferite suprafețe. Dacă vă aflați în concediu, este important să mâncați numai în locuri cu un grad ridicat de siguranță sau care au recenzii foarte bune.
Mai multe detalii despre simptomele toxiinfecțiilor alimentare, AICI.
Și, la fel de important, programați o consultație de specialitate atunci când apar aceste simptome. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt pregătiți să vă ajute. Sunați acum la numărul de telefon 0248.222.282!