Vara înseamnă distracție, însă și atenție sporită la pericolele care ne pândesc la mare, în piscine și în bazinele de înot. Chiar dacă pare un anotimp sigur pentru sănătatea noastră, umezeala și căldura de afară nu fac decât să faciliteze dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor. Iată care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni ORL din timpul verii.  

Otitele externe, frecvente vara

Otitele externe apar frecvent la persoanele care merg la mare, ștrand sau bazinele de înot, fiind produsă de bacteriile din apă, care ajung să populeze canalul auditiv.

Există un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune în zonele care au umiditate accentuată și un climat cald, aspect care favorizează instalarea și înmulțirea bacteriilor.

Otita externă își face simțită prezența prin dureri intense, acute, resimțite de pacient ca un junghi. Acest tip de durere se intensifică, de cele mai multe ori, pe timpul nopții. Mai pot apărea și alte simptome, precum scăderea auzului, scurgerea de lichid incolor și senzația de mâncărime, precizează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca din Pitești.

Persoanele care își curăță urechile frecvent și care au un canal auditiv mai îngust pot fi predispuse către această afecțiune.

Sinuzitele și rinitele

Poate părea greu de crezut, dar sinuzitele și rinitele se întâlnesc destul de frecvent vara, iar cauza declanșatoare este ușor diferită de cea pe care o știai deja.

În timpul verii, riscul de a dezvolta rinite și sinuzite crește în spațiile dotate cu aer condiționat, al cărui filtru nu a fost schimbat. Acest lucru face ca bacteriile să se adăpostească, să se înmulțească și să fie răspândite ulterior în toată camera, pentru a fi inhalate ulterior, prin respirație. Astfel apar durerile de cap, usturimea în interiorul căilor nazale, secrețiile nazale abundente și, uneori, implicit sângerarea nazală.

Cu toate că rinitele și sinuzitele pot avea simptome similare, există diferențe între aceste două afecțiuni, atât la nivel de simptome, cât și la nivel de soluții de tratament. Rinita este o simplă iritație produsă de agenți alergeni, iar sinuzita este inflamația mucoasei nazale. În cazul sinuzitei, în funcție de cauza declanșatoare, pot apărea și febra, durerea în gât și tusea. Netratată, sinuzita poate duce la complicații destul de grave, printre care se numără meningita, avertizează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Faringitele și laringitele

Aceste două tipuri de afecțiuni pot părea inofensive, însă le produc mari stări de disconfort pacienților.

Faringita virală se instalează undeva în partea superioară a gâtului și duce la apariția durerii intense de gât, precum și la înroșirea locală. În funcție de gravitatea sau complexitatea cazului, pot apărea și simptome precum febră și rinoree, congestie nazală, strănut.

Faringita virală este produsă de virusuri cum ar fi rinovirusurile și adenovirusurile. Pentru a diagnostica faringita virală, este nevoie de un consult ORL și de prelevarea de probe din secrețiile nazale sau faringiene, precum și de teste serologice.

Laringita este o inflamație a corzilor vocale, lucru care schimbă modul în care aerul circulă la nivelul gâtului. Această schimbare duce implicit la o distorsiune a sunetelor și la apariția unor disfonii sau a unei voci răgușite. Laringita poate avea și o cauză virală, cum ar fi o infecție cu un virus din categoria celor care produc gripa sau răceala. Destul de rar, laringita este produsă de o infecție bacteriană.

Laringita acută poate accentua disconfortul pacientului, manifestându-se prin febră de peste 39,4 grade, inclusiv prin dificultăți la respirație și chiar înghițire.

Diagnosticarea exactă a acestor afecțiuni se realizează în cadrul unui consult de specialitate. Rețineți faptul că aceste afecțiuni pot duce la complicații dacă nu sunt tratate corespunzător!

Programează-te acum pentru o consultație la unul dintre specialiștii Centrului Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282!

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *