Problemele cu tiroida pot fi diagnosticate foarte rapid, cu ajutorul unor simple investigații și analize. Elimină grija unei posibile boli endocrinologice printr-un consult de specialitate! Și dacă nu știi care sunt investigațiile esențiale în diagnosticarea afecțiunilor din această zonă, specialiștii Centrului Medical Doctor Luca îți oferă informațiile de care ai nevoie. 

Bolile endocrinologice se pot manifesta în multiple feluri, iar în majoritatea cazurilor simptomele nu sunt specifice. Tocmai de aceea, este dificil pentru pacient să își dea seama de un posibil dezechilibru din această zonă, până în momentul în care ajunge la un consult de specialitate.

Care sunt semnele ce pot indica o problemă cu glanda tiroidă

Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Pe scurt, are rol în reglarea metabolismului, astfel încât celulele corpului să funcționeze la capacitate normală.

Atunci când apar dezechilibre în funcționarea glandei tiroide, acest lucru afectează întregul corp: apare fie o secreție în exces a hormonilor, fie o hiposecreție a acestora.

Printre semnalele de alarmă pe care acesta le transmite se numără: scăderea în greutate sau excesul ponderal, păr și unghii casate, stări de slăbiciune și oboseală, ritm cardiac accelerat, tremur, anxietate, tulburări de concentrare, precum și senzația de cald sau de frig.  Însă, deseori, aceste simptome sunt ignorate de pacienți. Singurul simptom vizibil este mărirea în volum a glandei tiroide, care aduce de altfel și majoritatea pacienților la consultul de specialitate.

Ecografia de tiroidă, principala metodă de diagnosticare a problemelor

Ecografia de tiroidă este principala metodă prin care pot fi depistate afecțiunile glandei tiroide. Este o metodă non-invazivă, neiradiantă și rapidă de diagnosticare. Investigația se realizează cu ajutorul unei sonde, care trece pe deasupra zonei investigate. Medicul de specialitate va putea observa în timp real, pe un monitor, țesuturile și posibilele modificări apărute la nivelul glandei tiroide. Ecografia de tiroidă nu are efecte adverse și nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului.

Dacă ți-a fost recomandată o astfel de investigație, te poți programa ACUM la Centrul Medical Doctor Luca pentru a o efectua, printr-un simplu apel telefonic la numărul de contact 0248.222.282.

Ce analize de sânge sunt necesare pentru tiroidă. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticarea bolilor de tiroidă

Sunt trei analize de sânge esențiale pentru diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide: TSH, Free T4 și Anti-TPO.

1.Testul TSH măsoară nivelul tirotropinei din serul sanguin, nivel care poate arăta cât de bine funcționează glanda tiroidă. Valorile fie prea ridicate, fie prea scăzute ale TSH arată o boală a glandei tiroide, acută sau cronică. Dacă nivelul TSH este mai mare, poate indica hipotiroidism. Dacă este mai mic, diagnosticul poate fi acela de hipertiroidie.

2.Testul FT4 este tot un test esențial în diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide. În cele mai multe dintre cazuri, este recomandat a fi efectuat împreună cu testarea TSH. FT4 este un hormon tiroidian care are efecte asupra metabolismului general, dar și în ceea ce privește reglarea glandei tiroide.

3.Testul Anti-TPO este recomandat pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum tiroidita Hashimoto și a altor boli autoimune, printre care și boala Graves. De asemenea, acesta este un test care ajută la diagnosticul diferențial dintre hipotiroidism și tiroidita autoimună.

La Centrul Medical Doctor Luca poți efectua toate aceste analize cu numai 135 de lei. Dacă achiziționezi pachetul care conține consultație de specialitate și ecografie de tiroidă, beneficiezi de reducere substanțială față de prețul serviciilor achiziționate separat.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *