„Atenție! Zeci de persoane au ajuns la SJU Pitești după ce au fost mușcate de căpușe”, avertizează Spitalul Județean de Urgență.
Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect. Nu orice mușcătură de căpușă transmite Boala Lyme, dar trebuie știut că netratată această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.
„În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe sau în cadrul Secției de Boli Infecțioase pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialiști recomandând tratament adecvat la domiciliu”, informează SJU Pitești.
Sfaturi pentru îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu
Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul, iar nu corpul (dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată). Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul, prin înfășurare.
În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic.