Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș a notificat toți operatorii economici din județ din domeniul alimentar care procesează produse alimentare de origine animală și nonanimală despre prezența oxidului de etilenă în aditivul E 410, folosit – ca atare sau în unele mixuri – în fabricarea unor produse alimentare. Alarma a fost dată ca urmare a alertei naționale cu privire la prezența oxidului de etilenă peste limita de cuantificare în aditivul E 410 (guma de Carruba).
„Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, instabil și este clasificat ca substanță mutagenă/cancerigenă. Acesta intră în compoziția unor pesticide.
Guma de Carruba folosită ca aditiv în unele produse alimentare a fost tratată cu pesticide care conțin oxid de etilenă.
Având în vedere impactul negativ pe care îl are această substanță asupra sănătății consumatorilor, legislația UE interzice folosirea acesteia și are toleranță zero pentru toate produsele alimentare care conțin acest aditiv (E 410).
Reprezentanții DSVSA Argeș au prelucrat aceste informații cu toți operatorii economici care produc, depozitează și comercializează produse alimentare care au în compoziție aditivul E 410, cu obligația retragerii de la comercializare a acestora, informarea consumatorilor și rechemarea de la consumatori a produselor neconforme care conțin E 410”, comunică DSVSA Argeș.
Amintim că în ultima perioadă mai multe loturi de produse alimentare (în special înghețată, dar și sucuri) au fost retrase de la comercializare din magazinele din România din cauza prezenței oxidului de etilenă în aditivul (guma de Carruba) utilizat în fabricarea acestor produse (AICI un exemplu în acest sens). (Foto: descriptiv)