Ecografia este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care permite vizualizarea în timp real a organelor, țesuturilor și a vaselor de sânge. Aceasta permite diagnosticarea rapidă a afecțiunilor și ajută medicul de specialitate să elaboreze un plan de tratament corespunzător. Sunt mai multe tipuri de ecografii, iar despre 3 dintre acestea poți găsi informații în acest material.
Ecografia este o investigație utilizată de mai mult de 50 de ani, fiind principala metodă de screening în medicină, datorită multiplelor avantaje pe care le are:
-neiradiantă – pentru că folosește ultrasunete și nu raze X, ecografia este total lipsită de nocivitate, deoarece este o investigație neiradiantă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, uneori chiar și în aceeași zi;
-vizualizare în timp real – ecografia permite vizualizarea în timp real a organelor sau țesuturilor vizate, ajutând medicul să stabilească un diagnostic rapid.
Sunt mai multe tipuri de ecografii care pot fi realizate, toate neinvazive. Iată o parte dintre acestea:
Ecografia abdominală
Are o gamă extinsă de aplicabilitate, fiind utilă atât în depistarea afecțiunilor gastrointestinale, cât și a celor hepatice sau chiar ginecologice. În unele cazuri, ecografia abdominală, datorită faptului că permite cu o acuratețe ridicată vizualizarea în timp real a organelor, poate fi folosită ca ghidaj în cadrul intervențiilor chirurgicale.
Ecografia abdominală ajută la depistarea și diagnosticarea unor afecțiuni precum:
-litiază renală;
-litiază colecistică;
-noduli hepatici, pancreatici și renali;
-formațiuni uterine;
-pancreatite cronice și acute;
-steatoză hepatică;
-formațiuni uterine;
-hematoame intraabdominale.
Este recomandat ca înainte de efectuarea unei ecografii abdominale, pacientul să nu mănânce nimic cu cel puțin 6 ore înainte de investigație și să consume lichide înainte de efectuarea ecografiei, între 1 și 1,5 litri. În funcție de particularitățile fiecărui caz, această examinare poate să dureze între 20 și 30 de minute.
Ecografia de țesuturi moi
Este o investigație imagistică cu rolul de a obține imagini detaliate ale țesuturilor moi și ale structurilor anatomice superficiale precum tegument, derm, țesuturi moi subcutanate, mușchi, tendoane, ligamente, glande salivare, ganglioni limfatici.
Cu ajutorul acestei ecografii, medicul de specialitate poate să obțină informații despre dimensiunea și profunzimea leziunilor, vascularizație, precum și despre raporturile față de structurile învecinate. Acest tip de investigație imagistică nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului.
Ecografia de șold
Ajută la depistarea timpurie a displaziilor de șold în cazul nou-născuților și este recomandat a fi efectuată într-un interval de 4-6 săptămâni de la naștere, înainte ca femurul să se osifice. Dacă displazia este depistată timpuriu, poate fi vindecată într-un interval de două-trei luni de la diagnosticare. Mai multe detalii despre ecografia de șold AICI.
Alte tipuri de ecografii care mai sunt disponibile în cadrul Centrului Medical Doctor Luca:
-ecografie urologică;
-ecografie mamară;
-ecografie glandă tiroidă;
-ecografie transfontanelară;
-ecografie cardiacă;
-ecografie cardiacă pentru copii;
-ecografie transvaginală;
-ecografie sarcină (trimestrul I, II, III);
-morfologiefetală.
Ecografiile se efectuează la recomandarea medicului de specialitate și necesită o programare prealabilă. Dacă ți-a fost recomandată o astfel de investigație imagistică, te poți programa AICI.